Onze pleegkittens in 2014

Hoi allemaal,

Het is het einde van het jaar en dus een mooi moment voor een jaaroverzicht van mijn vrijwilligerswerk bij de dierenbescherming. Dit jaar hebben we 6 kittens thuis opgevangen, niet super veel als je bedenkt dat er vrijwilligers zijn die tot 25 kittens per jaar opvangen, maar voor ons is 6 tot 8 kittens per jaar goed te doen. We hebben meestal niet meer dan twee kittens per keer om het allemaal behapbaar te houden, maar dit jaar hebben we op ’n gegeven moment 4 kittens gehad. Dat was iets te veel van het goede 🙂

Alle kittens die naar het asiel worden gebracht hebben problemen met hun gezondheid, hun gedrag, of allebei. Soms worden de kittens door mensen gevonden en soms worden ze met vallen gevangen door de dierenambulance. Volwassen, wilde katten die niet geadopteerd kunnen worden worden gesteriliseerd en weer vrijgelaten waar ze gevangen zijn. Op deze manier kunnen ze geen babies meer krijgen en kunnen ze hun leven voortzetten. Het asiel heeft het beleid dat ze geen gezonde katten afmaken. Nooit.

De kittens die bij het asiel komen zijn er meestal niet al te best aan toe en hebben medische aandacht en socialisatie nodig. Als ze jong genoeg zijn lukt het meestal om ze sociaal te krijgen zodat ze goede huisdieren worden. Rond de 3 maanden is een kritisch punt. Als ze ouder dan 3 maanden zijn lukt socialisatie vaak niet omdat ze al te wild zijn.

Apollo

Het eerste kitten van 2014 was Apollo. Hij was een prachtige jongeman maar nogal onzeker over mensen. Hij blies of spuugde niet, maar hij vond het het allerfijnst om de hele dag onder de bank te zitten. Voor dit soort kittens heb ik een trucje. Ik trek een strakke trui aan en stop ze eronder. Dan ga ik vervolgens alles doen wat ik normaal ook doe, maar dan met een rare bult in mijn zij. 😀 Op deze manier wordt het katje geforceerd te wennen aan mensen en leert hij dat mensen niet slecht zijn en ze geen pijn willen doen. Na een dag of twee in mijn trui zijn ze meestal helemaal om. Helaas had Apollo een aanzienlijk vlooienprobleem, met het gevolg dat ik vlooien in huis had. 😦 Gelukkig was ik er op tijd bij. Apollo is een week of 4 bij ons geweest en is toen naar een mooie familie gegaan.

Venus

Een tijdje later kwam Venus bij ons logeren. Dit was me d’r eentje! Ze was HEEL ERG bang voor mensen. Ze deed niets liever dan naar alles en iedereen blazen en spuggen. Niet dat ik me daar ook maar iets van aantrek 😀 Hoe meer ze blazen, hoe meer je ze moet knuffelen, en inderdaad, met een veel geduld is ze helemaal bijgedraaid. Haar karakter maakte het nogal lastig om voor haar een thuis te vinden. Ze is nogal bazig, zelfs zo erg dat we haar niet samen met andere kittens in één ruimte konden hebben omdat ze echt gemeen was tegen ze. Ze sprong op de arme kittens en gebruikte ze als boksbal. Ze deed haar naam niet echt eer aan 🙂 Ook hield ze helemaal niet van kinderen. Dit alles betekende dat ze het beste naar een huis kon gaan zonder kinderen en zonder huisdieren. Lastig. Ze is uiteindelijk bijna 3 maanden bij ons geweest, en toen kwam de meest perfecte oude dame naar het asiel, op zoek naar een kitten. Ze viel gewoon helemaal voor Venus. Het was een perfecte match! Ze had geen thuiswonende kinderen en geen huisdieren. Ze vond het prachtig dat Venus zo veel energie had omdat het weer voor wat leven bij haar thuis zorgde. Ik zal eerlijk zijn, ik vond het niet erg dat Venus weg ging. Het was nogal een gedoe om constant een appartheidsregime te handhaven om andere kittens voor Venus te beschermen.

Diana, Cleopatra en Hercules

Een tijdje later, terwijl we Venus nog hadden, kwamen er 3 kleine pluizenbollen bij ons logeren. Ik heb ze Diana, Cleopatra en Hercules genoemd. Vooral Hercules was het leukste dingetje, het kleinste van het stel, maar zeker niet bang om tegen zijn zusjes op te boksen voor eten of aandacht. Ze waren deel van een nestje van 7 identieke kittens die op een leeftijd van 5 weken op straat waren gevonden. Ze waren allemaal ondervoed en zagen er meer uit als 3 weken dan 5. Het was ook nogal lastig ze uit elkaar te houden. Ik had een flinke klodder gekleurde nagellak op hun kopjes gedaan om te weten wie wie is 😀 Omdat ze zo klein waren hadden ze moeite met eten en in het begin moest ik ze met de hand bijvoeren. Ze snapten nog niet helemaal hoe brokjes eten in z’n werk ging. Ze hadden ook de gewone problemen: wormen, vlooien en een oogontsteking. Na een paar weken van intensieve zorg waren ze groot genoeg om naar een nieuw huis te gaan. Socialisatie was eigenlijk niet nodig bij deze 3; ze vonden mensen prima. Het was duizeligwekkend hoe snel ze een huis hadden. Ze waren om 11 uur ’s ochtends online gegaan en tegen 3 uur ’s middags hadden ze allemaal een huis. Dit was vooral heel verbazend omdat Venus op dat moment al 6 weken online stond zonder ook maar één telefoontje.

Febe

Het laatste kitten van het jaar was Febe. Ze was ZO lief. Even serieus, als we nog niet Jack hadden geadopteerd had ik haar waarschijnlijk zelf gehouden. Ze was een schootkat zonder twijfel en had helemaal geen socialisatie nodig. Ze kwam alleen bij ons logeren omdat ze nog te klein was om naar een thuis te gaan. Ze was de hele dag aan het rondrennen en liep achter me aan als een hondje. Ik ben ook een paar keer op haar gaan staan gewoon omdat ze continu tussen mijn voeten was en dan gaat het wel eens mis. Ze kwam graag bij mij op schoot, maar alleen totdat mijn man er was. Ze vond hem het allerliefst. Is dat nou niet hoe het meestal gaat. Je stopt al je energie erin om ze beter te maken (Febe had een luchtweginfectie toen ze bij ons kwam) en dan worden ze verliefd op iemand anders. Schijnbaar wordt het niet gewaardeerd als je antibiotica in iemands keel propt 🙂 Febe is uiteindelijk naar een heel goed huis gegaan met 3 jonge meiden. Het gezin had net kun kat na 18 jaar verloren en waren op zoek naar een nieuw maatje. De meiden waren meteen helemaal verliefd.

Ik hoop volgend jaar weer een paar kittens te kunnen opvangen. Ik vind het zo fijn om op deze manier iets voor verwaarloosde dieren te kunnen betekenen.

Groetjes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s