Terugkijken op 2011

Het is alweer echt heel lang geleden dat ik iets op de blog heb gezet. Dit is agv een zeer drukke periode in mijn privé leven met het verkopen van ons huis. De planning is om de blog weer te gaan oppakken.

Terugkijkend op 2011 kan ik het jaar omschrijven als heel heet en droog in het voorjaar gevolgd door koud en nat in de zomer. Dit is niet de beste volgorde voor het kweken van groente! Tja, niets aan te doen. Desalniettemin heb ik geen verkeerd tuinjaar achter de rug.

De opbrengst van de aardbeien was geweldig, maar dit komt ook juist door het hete voorjaar. Ik heb vroege aardbeien en die vinden een heet zonnetje wel lekker zo eind april. Mijn meloen kan ik niet hetzelfde voor zeggen. Het stond onder plastic, maar toch is er niet eens één vrucht geweest. Jammer….

De vroege aardappelen was een redelijke oogst qua gewicht, maar niet qua aantallen. Ik heb per plant twee tot drie aardappelen geoogst en iedere aardappel woog ongeveer 400 gram. HELE grote aardappelen dus. Ik heb liever meer kleintjes. Ik had dit jaar Anais, volgend jaar ander ras dus. Over mijn late aardappels ben ik zeer te spreken. Ik heb het rode ras Raja gepoot. Zeer goede opbrengst en de smaak is echt super! (Ik heb zandgrond).

Mijn kruiden waren geen succes, direct als gevolg van het weer denk ik. De bieslook, basilicum en peterselie is niet of nauwelijks boven de grond gekomen en als het al opkwam was de opbrengst minimaal.

Alle zachte groente, specifiek aubergine, paprika, pepertjes en tomaat was wisselend qua opbrengst. Van de aubergineplanten heb ik welgeteld één vrucht geoogst van de ruim 15 planten, maar de tomaten hebben het best aardig gedaan, zeker gezien het weer tegen het eind van de zomer. Ik heb maatregelen getroffen tegen phytophthora nadat ik vorig jaar mijn volledige oogst aan deze ziekte heb verloren. Dit zou mij niet nog een keer overkomen!

Alle soorten boontjes, erwten en peultjes hadden last van de kou, maar toch een volle vriezer. Geen klachten dus!

Alle wortelgewassen hebben het heel goed gedaan. Ik heb kilo’s weggegeven. Ik moet volgend jaar echt minder gaan zaaien!

Knoflook heeft het ook heel goed gedaan. Hier heb ik ook het nodige van weggegeven.

De uien waren niet zo geweldig, ze waren bijna allemaal in de bloei geschoten waardoor ik ze moeilijk kon bewaren. Ik heb dit jaar helaas geen uien voor de wintermaanden. Dan maar naar de supermarkt.

Groenten als pompoen en courgette doen het volgens mij altijd, ongeacht het weer. Ik heb hier dan ook weer meer dan genoeg van mogen oogsten.

Kool heeft het goed gedaan. Ik heb veel kool op de tuin gehad dit jaar. Rode, witte, chinese, boeren, spruit, spits, bloemkool en ook broccoli. Allen veel te veel natuurlijk en allen tegelijk oogstklaar. Ik moet ECHT meer aandacht besteden aan het spreiden van mijn oogst!

Ik heb voor het eerst dit jaar mais gehad. Dit was echt super lekker, doe ik volgend jaar weer. Helaas was ik wel een beetje laat met oogsten waardoor ruim de helft van de kolven kon weggooien omdat ze al uitgedroogd waren. Hier moet ik dus beter op letten volgend jaar.

Als ik naar het jaar als geheel kijk was het een goed jaar. Op de meloen en aubergine na heeft alles het minstens een beetje gedaan. Ik neem wel wat lessen mee voor volgend jaar:

  • aubergine moet ik eerder zaaien en het MOET onder plastic groeien
  • niet ge-ente komkommer is zwak. ik ga volgend jaar proberen mijn komkommer te enten.
  • ik moet meer aan spreiding gaan doen.
  • ik wil graag meer bloemen op de tuin. mijn buurman had dahlia’s staan en ik vond ze zo mooi! die wil ik ook.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s